Resepi

Kek batik
Bahan – bahan

1butter
2 packet biskut Marie jenis biasa (saya guna 1 biasa, 1 perisa kopi)
1 tin susu cair
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan serbuk koko + 1 cawan milo + 1 sudu teh nescafe + 1 cawan air panas
1 cawan nestum


Cara :
1. Patahkan biskut kepada 2.
2. Buka tin kedua-dua jenis susu.
3. Panaskan kuali dan masukkan butter.
4. Kacau, biar butter cair tetapi bukan berminyak ye.
5. Masukkan campuran koko milo, susu pekat dan susu cair. Kacau rata. Masukkan nestum.
6. Bila mendidih, masukkan biskut. Kacau rata dan tutup api.
7. Masukkan dalam tin kek dan tekan dengan senduk biar rata.
8. Sejukkan. Simpan dalam fridge lagi elok.


Annvesarry chocolate cake

1 buku butter (cairkan)
1 cawan susu sejat
1 sudu besar cuka makan
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan koko
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
Cara :
1. Sediakan tin pembakar. Alas tin dan sapukan marjerin
2. Masukkan cuka pada susu dan biarkan. (Akan jadi macam yogurt)
3. Ayak tepung, koko dan soda bikarbonat. Masukkan dalam mangkuk besar (mixing bowl).
4. Pukul telur dan gula dan masukkan dalam tepung.
5. Masukkan mentega yang telah dicairkan dan separuh dari susu masam tadi. Pukul selama lebih kurang 2 minit.
6. Masukkan semua baki susu tadi dan pukul lagi 2 minit.
7. Masukkan adunan dalam tin kek dan bakar.
8. Bila masak, keluarkan kek dan sejukkan sebentar. Sapu kek dengan jam . Kemudian tuangkan krim cokelat atas kek. Jangan simpan dalam petisejuk.

Krim Cokelat
1. Masukkan satu bar cooking chocolate dan 1/4 cawan susu segar ke dalam periuk.
2. Masak dengan api kecil.
3. Masukkan 2 sudu besar gula ising dan 1 sudu besar mentega. Kacau sentiasa.
4. Bila sudah pekat dan berkilat, tuang atas kek.
5. Ambil pisau dan ratakan atas dan keliling kek.



Biskut nestum kacang

2 cawan nestum
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan kacang tanah yg telah digoreng dan ditumbuk kasar-kasar
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking powder
2 kuning telur
4 sudu besar margarine
1 kuning telur, pukul, Ini untuk sapu atas biskut.

Cara:
1. Ayak tepung dan baking powder. Masukkan nestum dan kacang tumbuk, gaulkan. (Bahan A)
1. Pukul margarine dan gula hingga putih
2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar
3. Masukkan Bahan A, sedikit demi sedikit
4. Uli sehingga semuanya bergaul rata. Sebentar sahaja ye.
5. Ambil sedikit demi sedikit, bulat-bulatkan sebesar guli kecil.
6. Sapukan dengan kuning telur dan bakar dalam oven 180 darjah selama 15-20 minit


Kek mentega


1 buku butter
1 gelas gula castor
6 biji telur A
2 gelas self raising flour, diayak 2 kali
3 sudu besar fresh milk
sedikit esen vanilla

Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji, sebiji sambil pukul
3. Bila adunan sudah cukup kembang, masukkan tepung
4. Masukkan fresh milk dan vanilla
5. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 1jam,180c.

Famous Amous cookies
Bahan2 :

1/2 lb butter ~ 250 gm ( sebuku)
3/4 cawan gula perang ( maklang guna cawan corelle tu - agak tinggi sikit)
3/4 cawan gula pasir
2 biji telur
2 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sd teh soda bikarbonat
4 oz hazelnut yang dah dipotong 8
12 oz choc chip
1 sd tehb vanilla
1/2 sd teh garam halus

Caranya:

1. Pukul butter denga gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi.
3. Masukkan 1 sdt vanilla
4. Pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan bikarbonat dan garam. Pukul dengan kelajuan yang perlahan sebab kalau tak nanti habis terbang semua tepung tu.
6. Masukkan kacang dan choc chip dan gaul dengan perlahan sehingga rata.
7. Sudukan ke dalam dulang pembakar. Bakar dalam suhu sekitar 180C Biskut tu dah masak kalau tengok bawah dia dah agak coklat dan garing.


Biskut dahlia

Bahan:
320 gram mentega
450 gram tepung gandum, diayak
25 gram tepung custard
2 biji kuning telur
175 gram gula aising
1/3 sudu teh esen vanilla
sedikit jelly tip, dipotong dua, cuci dan toskan

Cara:
Mentega, telur, gula aising, tepung custard dan vanilla digaul rata. Masukkan tepung gandum. Uli sehingga dohnya lembut. Ambil sedikit doh, masukkan kedalam acuan bunga dahlia. Tekan sehingga terbentuk sekuntum bunga dahlia. Hias dengan jelly tip dan bakar sehingga garing.


Biskut ovaltine
125g butter
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
1 cawan serbuk ovaltine
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis


Cara :

Semua jenis tepung disatukan bersama dengan serbuk ovaltine dan gula kastor. Gaul sehingga sebati. Masukkan butter dan pastikan adunan anda menjadi seperti serbuk roti.. masukkan susu sedikit demi sedikit sehinggalah adunan tadi boleh dijadikan doh, pastikan adunan tidak terlampau lembut ataupun keras.

Terap di atas dulang pembakar dan bakarlah dalam oven dengan suhu 180 darjah dan selama lebih kurang 12 minit.






KEK Kukus Coklat

Masakkan dulu :
2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan serbuk koko
2 cawan gula pasir
1 cawan susu manis (i used MilkMaid)
1 tin susu cair (evaporated milk, i used Nestle's Ideal)
Cara :
Masukkan semua bahan di atas dalam periuk, letak atas api. Jangan mendidih, sekadar semua bercampur dan gula hancur. Sejukkan.

2.
Panaskan kukusan. Masukkan air 3/4 kukusan dan panaskan kukusan. Sediakan tin kek. Sediakan 2 tin sebab adunan ni muai. Alas bawah tin dengan aluminium foil dan sapu dengan mentega. Tepi tin pun sapu jugak. Guna tin yang at least 7"X7". Isikan separuh tin sahaja adunan tu nanti sebab ianya akan naik sekali ganda.

3.
Ayakkan :
2 1/2 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
2 tsp soda bicarbonate
Cara :
Campurkan semua bahan di atas dan ayak 3 kali.

4.
Pukulkan :
7 biji telur saiz B
Cara :
Pukul hingga betul-betul naik dan kembang

5. Pastikan air dalam kukusan sudah mendidih. Kecilkan api.

6. Masukkan campuran tepung (no.3) kedalam adunan no. 1 yang dah suam. Kacau, satu arah sahaja sehingga semuanya bergaul rata. (Kalau kacau kekanan, make sure ke kanan sahaja, jangan men tibai kacau ikut suka)

7. Masukkan adunan telur (no.4). Pun kacau ikut arah yang sama hingga adunan bergaul rata.

8. Masukkan adunan dalam tin kek, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 1/2 jam atau sehingga masak. Kecilkan api kukusan tuh yer. Kalau api kuat, karang kek anda mendak kat tengah pulak.



Biskut Suji
Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
250 gm minyak sapi
250 gm gula kastor

Cara-cara:
1. Tepung gandum di goreng dahulu. Sejukkan kemudian diayak.
2. Campurkan tepung gandum dengan minyak sapi dan gula kastor.
3. Gaul rata hingga boleh diuli.
4. Bulat-bulatkan dan masukkan dalam paper cup.
5. Bakar selama lebih kurang 10-15 min.

<